پیامد های بستر مرطوب پرنده
به مکان هایی که در مرغداری برای نگه داری طیور اختصاص داده شده بستر طیور می گویند. در پرورش طیور گوشتی و تخم گذار ، نگه داری طیور در بستر مناسب به جهت دستیابی به حداکثر تولید اهمیت به سزایی دارد. آشیانه پرندگان و سالن نگه داری از آنها باید بستری مناسب داشته باشد تا در سلامت و تغذیه طیور مشکلی ایجاد نشود. بستر بیش از حد سفت و خشک و همچنین مرطوب مشکلات زیادی در بین طیور ایجاد میکند. بعنوان نمونه خشک بودن کف سالن پرورش باعث تاول زدن پاها و عدم تعادل در راه رفتن طیور میشود. این مشکل میتواند بر خوراک پرنده تأثیر بگذارد و باعث عدم دسترسی او به آبخوری و دانخوری شود.
همچنین خیس بودن و مرطوب بودن کف سالن پرورش ، زمینه شیوع بسیاری از بیماری های تنفسی ، عفونی و … را ایجاد مینماید. علاوه بر این بستر مرطوب ، باعث میشود فضولات پرنده چسبناک گردد و توسط طیور به راحتی جابجا شود. این نوع بسترها باعث لغزش طیور ، کثیف شدن پرهای آنها ، افزایش حشرات در سالن ، افزایش باکتری ها در سطح سالن ، افزایش بیش از حد گازهای سمی و بد بو همچون گاز آمونیاک ، ایجاد جراحات و آسیب های فیزیکی و … میشوند. ایده آل ترین میزان رطوبت برای بستر مرغداری 25 الی 35 درصد می باشد.
از مزایای بستر مناسب کمک به بهداشت جوجه ها ، پایین آمدن سطح گاز آمونیاک در سالن و همچنین کاهش خطر ایجاد تاول و سوختگی های سینه که در نهایت موجب کاهش بازار پسندی خواهد شد می توان نام برد.
رابطه میان بستر مرطوب و تغذیه طیور
کلیه طیور به صورت پیوسته فعالیت دارد و ادرار طیور نیز به صورت مایع غلیظ و همراه با اورات است که با مدفوع دفع می شود.گاهی مقداری از آب و الکترولیت دوباره به روده برگشته و جذب می شود که به آن جریان برگشتی میگویند. این جریان باعث برقراری تعادل الکترولیتی در طیور می شود.
وجود بیش از اندازه آب می تواند باعث اسهال شدن حیوان، آبکی شدن مدفوع و خیس شدن بستر شود. این عامل به موارد زیر بستگی دارد:
۱- ناکافی بودن دان (که در مورد گله های مادر گوشتی به دلیل جیره بندی دان بیشتر دیده می شود).
۲- کیفیت آب و دان مورد نیاز از لحاظ مقدار سدیم، پتاسیم و منیزیم موجود (در واقع سدیم و پتاسیم هستند که مقدار آب بدن حیوان را تنظیم می کنند. زیاد بودن سدیم باعث افزایش نمک و در نهایت باعث افزایش میزان آب بدن شود. پتاسیم بیش از حد نیز که در کنجاله ها و ملاس و غیره دیده می شود باعث اسهال شدن حیوان می شود)
۳- تنظیم نبودن میزان پروتئین و وجود پروتئین های بی کیفیت (اگر از پروتئین با کیفیت کم استفاده شود، دیر جذب و هضم شده و باعث اسهال شدن حیوان می شود)
۴ - تنظیم نبودن میزان قند بخصوص قند جذب نشده و تغییر فشار اسمزی که باعث اسهال می شود.
۵ -ایجاد تغییر ناگهانی در مواد اولیه و دان.
۶- وجود چربی بی کیفیت و دیر هضم.
۷- مریضیها، باکتری ها، مایکوتوکسین ها و از این قبیل
۸- وجود آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد قارچ که از عوامل اصلی بروز اسهال هستند.
بستر مرطوب باعث بوجود آمدن این پیامدها می شود:
۱- افزایش آمونیاک (از تخمیر اوره بوجود می آید)
۲- کاهش دان مصرفی و بروز مشکلات تنفسی (از افزایش آمونیاک بوجود می آید)
۳- کاهش جذب و هضم که در نهایت راندمان را کاهش می دهد.
۴- افزایش بیماری های روده در گله
۵- افزایش آلودگی پوست حیوان، ایجاد زخم که در نهایت باعث افزایش مرگ و میر می شود.